piątek, 3 stycznia 2014

Udka z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście

Co będzie potrzebne:

- udźce z kurczaka - 8 sztuk
- kapusta kiszona - 1 kg
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawa do kurczaka - 1 torebka



Udźce z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Smarujemy olejem z każdej strony. Przyprawę do kurczaka wsypujemy na płaski talerz. Kurczaka obtaczamy z każdej strony w przyprawach jak w panierce. 



Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy kiszona kapustę, troszkę dociskamy.



Na kapuście układamy przyprawione udźce z kurczaka.




Pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 230 C. W połowie czasu mięso przewracamy na drugą stronę. 



Kurczak jest bardzo smaczny, soczysty, a kapustka smakuje jak bigosik. Polecam, bardzo szybki sposób na smaczny obiad, do tego ziemniaczki i danie gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe



2 komentarze:

  1. Pyszności, całość wygląda obłędnie, oj zjadłabym.
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, fajnie wyszła ta kapustka, nawet się nie spodziewałam.

    OdpowiedzUsuń