środa, 15 marca 2017

Karkówka zapiekana z ziemniakami i serem


 

Co będzie potrzebne: 
- karkówka -  1,5 kg
- cebula - 5 dużych sztuk
- ziemniaki - 1,5 kg
- ser żółty - 20 dkg
- majonez - 250 ml
- przyprawa do pieczonych ziemniaków - 1 opakowanie
- przyprawa do karkówki - 1 opakowanie
- oliwa - 2 łyżki

Karkówkę myjemy,  ostrym nożem kroimy w centymetrowe plastry. Kotlety układamy na blachę, posypujemy przyprawą do karkówki.



Tak przygotowane mięso smarujemy grubo majonezem.



Na majonez  układamy plastry cebuli.


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy.


Ziemniaki wykładamy na cebulę.



Smarujemy majonezem i posypujemy żółtym serem.



Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200C przez godzinę.



Zapiekanka wyszła super, z góry przyrumienione, chrupiące ziemniaczki, a pod spodem mięciutkie, soczyste mięso. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe i bardzo szybkie danie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz