Nalewki



Nalewki – alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem.
Rodzaje nalewek
  • owocowe: jagodzianka, dereniówka, jeżynówka, morelówka, pigwówka,  wiśniówka
  • korzenne: kardamonka, krambambula, imbirówka
  • ziołowe: benedyktynka, nalewka miętowa, listowka
  • miodowe: krupnik, wrzosówka, nalewka miodowa
  • inne: kukułka, nalewka aptekarska, nalewka czekoladowa, lipóweczka


Moje nalewki:


Nalewka imbirowa
Nalewka malinowa
Nalewka na płatkach dzikiej róży
Nalewka - agrestówka
Nalewka cytrynowo - kawowa
Nalewka francuska 44
Nalewka porterówka
Nalewka z ciemnych czereśni
Nalewka - krem jajeczny z korzeniami
Nalewka na białych porzeczkach - moja ulubiona