niedziela, 16 października 2016

Nalewka na białych porzeczkach - moja ulubiona :)

Co będzie potrzebne:



- biała porzeczka -  1 kilogram
- cukier - 1 kilogram
- spirytus 95% - 1 litr

- woda - 3 szklanki


Porzeczkę myjemy, wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone owoce.
Świeże i czyste porzeczki wsypujemy do dużego słoja przesypując cukrem.





Odstawiamy na 5-7 dni, żeby puściły sok.
Codziennie potrząsamy słoikiem i na chwilę odkręcamy nakrętkę.


Owoce następnie zalewamy spirytusem 95%. Co najmniej raz dziennie wstrząsamy słoikiem w celu wymieszania składników. Odstawiamy na minimum tydzień.
Po tym czasie zlewamy nalew i dodajemy do niego przegotowaną zimną wodę.
Odstawiamy znów na około dwa tygodnie. Później filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek.
Owoce z nalewki też są wyjątkowo smaczne, ja wykorzystuję ja jako wkładka do herbaty na długie zimowe wieczory (oj można uzależnić się od takiej herbatki). Albo do ciasta, z tym że ciasto jest już tylko dla dorosłych :)
NA ZDROWIE


2 komentarze: