niedziela, 16 października 2016

Mini mielone w sosie pieczarkowym



Co będzie potrzebne: 
 
- mielone mięso wieprzowe - 400 dkg
- jaja- 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka, czosnek,
- kajzerka - 1/2 sztuki

- mleko
- bułka tarta - 1 szklanka
- śmietana 30% - 200ml
- olej do smażenia



Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę.
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy całe jajko, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 
 
 
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego mięsa robimy malutkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. 


Kotleciki obtaczamy w bułce tartej.

 
Wrzucamy na gorący olej, smażymy około 5 minut co jakiś czas przekręcając kotleciki.


 Pieczarki myjemy. Kroimy w plasterki.


Na patelni  rozgrzewamy olej, smażymy pieczarki, na koniec smażenia dodałam majeranek i czosnek granulowany.


Do pieczarek dokładamy usmażone wcześniej mini kotleciki i zalewamy wszystko śmietaną 30%. Całość dusimy około 15 minus, smaki połączą się a sos troszkę odparuje.
Mojej rodzinie dania mięsne z sosem najlepiej smakują podane z kaszą gryczaną i kwaśną surówką. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz