niedziela, 30 października 2016

Chili con carne

Co będzie potrzebne: 

- cebula biała - 2 sztuki
- cebula czerwona - 2 sztuki 
- czosnek - 4 ząbki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- pomidor - 1 duży
- fasola czerwona z puszki
- fasola biała z puszki
- fasola czarna 200g (namoczyłam i ugotowałam) 
- mięso mielone wieprzowe - 50 dkg
- koncentrat pomidorowy - 200 ml
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, przyprawa do mięsa mielonego, chili, papryka ostra,   
  kmin  rzymski,

Cebulę białą i czerwoną obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Smażymy.



Marchew myjemy, tarkujemy i smażymy.


Czosnek obieramy, kroimy drobno.


Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Podobnie pomidora.


Na patelnię wsypujemy przyprawy: paprykę, chili, kmin rzymski, oregano. Przesmażamy wszystko.


Do przypraw przekładamy mięso mielone. Smażymy, na koniec przyprawiamy jeszcze mieszanką do mięsa mielonego.


Do podsmażonego mięsa dokładamy usmażoną wcześniej cebulę, czosnek, pomidora, marchew i paprykę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy fasolę białą, czerwoną i czarną. Chili con carne przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy cały koncentrat pomidorowy. Dusimy 15 minut, smakujemy i doprawiamy jeżeli jest taka konieczność.


Chili con carne najlepiej smakuje na drugi dzień. Podałam go z bułeczką, smakował super, gorący i ostry mocno rozgrzewa w jesienne zimne wieczory. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz