sobota, 19 listopada 2016

Zielone curry z kurczakiem


Co będzie potrzebne:


- mięso z udka z kurczaka - 5oo g
- papryka zielona - 1 mała sztuka

- cukinia - 1/2 sztuki
- por (zielona część) - 1/2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- mleko kokosowe - 1 puszka
- pasta GREEN CURRY PASTE-  zielona pasta curry - 1 duża łyżka (dostępna w sklepach z  kuchnią świata)

 


 Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oliwie.



Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek.
A następnie zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę.

 
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Przesmażamy na patelni.


Pora również kroimy (ja pokroiłam w słupki) i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki przekładamy do garnka.



Mięso z udek z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.



Mięso wrzucamy na patelnię i smażymy.

Do mięsa dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty curry, mieszamy wszystko i jeszcze trochę przesmażamy.




Do podsmażonego mięsa dodajemy całą puszkę mleczka kokosowego.



Zawartość patelni przekładamy do garnka do warzyw. Całość dusimy około 15 minut.



Gotowe zielone curry podajemy z ryżem. Bardzo szybkie danie, gotowe w 30 minut.
SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz