sobota, 19 listopada 2016

Śledzie pod pierzynką - warstwowa sałatka

Co będzie potrzebne:


- śledzie matiasy - 5 płatów

- cebula biała - 2 sztuki
- buraki gotowane - 4 sztuki
- ziemniaki gotowane - 4 sztuki
- marchew gotowana - 4 sztuki - jajka - 5 sztuk - majonez - 4 duże łyżki

Śledzie kroimy w kostkę, układamy w wysokim naczyniu jako pierwsza warstwa.
 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na śledzie jako druga warstwa. Warstwę tą smarujemy jedna łyżką majonezu.


Ugotowane buraki tarkujemy na grubych oczkach, układamy na cebuli - trzecia warstwa. Smarujemy majonezem.



Ugotowane ziemniaki również tarkujemy, układamy na buraczkach jako czwarta warstwa, smarujemy 1 łyżką majonezu. 


Gotowaną marchew tarkujemy, stanowi ona piątą warstwę. Marchewkę smarujemy majonezem.


Jajka gotujemy na twardo. Zimne tarkujemy na grubych oczkach i kładziemy na wierzchu sałatki - ostatnia warstwa.


Sałatka bardzo ładnie wygląda w wysokim przezroczystym naczyniu :) 
Również bardzo dobrze smakuje, jest syta, smak śledzia nie jest intensywny i zjedzą ją również ci, którzy na co dzień śledzika nie zjedzą :)
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz