sobota, 19 listopada 2016

Żurek z białą kiełbasą i puree ziemniaczanym

Co będzie potrzebne:


- ziemniaki - 6 dużych
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2  małego
- cebula - 4 sztuki (2 do zupy, 2 do ziemniaków)
- biała kiełbasa surowa - 4 sztuki 

- mięso na wywar, u mnie kawałek łopatki
- czosnek - 5-6 ząbków
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- ojej
- żurek - zakwas w butelce - 300 ml


Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka. 



Dodajemy surową białą kiełbasę i mięso.
Całość przyprawiamy liściem laurowym, pieprzem, solą i zielem angielskim. 

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i przypalamy na patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw i mięsa.

 
Wszystko gotujemy. 
Po godzinie wyjmujemy wszystko z garnka, zostawiamy czysty wywar.



Do wywaru dodajemy żurek, oczywiście mieszamy wcześniej w kubku z odrobiną wywaru, a potem całość do garnka.
Czosnek obieramy.



Drobno siekamy czosnek, posypujemy go solą i obficie majerankiem, razem siekamy i dodajemy do zupy. Wszystko jeszcze gotujemy 15 minut.


Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.


Ugotowaną białą kiełbasą i kawałek mięsa również kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.


W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle na złoty kolor. 


Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich usmażoną cebulę, wszystko razem mieszamy.


Do głębokiego talerza nakładamy solidną łyżkę puree ziemniaczanego z cebulką i zalewamy gorącym żurkiem. 


Pycha :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz