czwartek, 16 marca 2017

Hamburgery mini



Co będzie potrzebne: 
- mini bułeczki które sama upiekłam (przepis tutaj)











-  mięso mielone wieprzowe - 300 g
- jajko - 1 sztuka
- sól, pieprz
- bułka tarta - 1/2 szklanki
- olej do smażenia mini kotlecików

Dodatki do hamburgerów:
sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek zielony, majonez, ketchup

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całe jajko. Wyrabiamy ręką i formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.


Kulki mięsne obtaczamy w bułce tartej, spłaszczamy. Smażymy na oleju na rumiano z każdej strony.


Upieczone wcześniej bułeczki przekrawamy na pół, połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy porwane listki sałaty lodowej, plaster rzodkiewki, kotlet mielony, plaster ogórka zielonego.


Możemy teraz dodać ketchup lub dowolny sos jaki lubicie. Zamykamy kanapkę drugą połową bułeczki, mini hamburger gotowy.
Idealna przekąska na przyjęcia dla dzieci jak i dla dorosłych. Pięknie smakuje i wygląda. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe  





 

2 komentarze:

  1. Fajne na spotkanie ze znajomymi, tak pod wódeczkę na jeden kęs. U mnie się sprawdziły :)

    OdpowiedzUsuń