sobota, 18 marca 2017

Torcik na zimno z nutellą i musem truskawkowym

 

Co będzie potrzebne: 
-  suchary bez cukru - 1 opakowanie
- nutella - 1 słoik - 250 ml
- śmietana kremówka - 250 ml
- serek mascarpone - 200 ml
- truskawki - 20dkg
- galaretka truskawkowa - 1 sztuka

Suchary wyjmujemy z folii, drobno kruszymy.





Do pokruszonych sucharów dodajemy nutellę, mieszamy.


Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, można użyć folii spożywczej. Do blaszki wkładamy przygotowane ciasto, łyżką ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.


W misce ubijamy śmietanę kremówkę na  sztywno, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia składników już łyżką.


Krem przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Wkładamy do lodówki.


W 300 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę, dobrze mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, miksujemy blenderem. Mus truskawkowy mieszamy z chłodną galaretką. Jak truskawki są zimne to galaretka  szybko stężeje. Wykładamy galaretkę z owocami (na granicy stężenia) na krem śmietanowy i chłodzimy cały torcik w lodówce minimum godzinę.


Torcik  bardzo szybko się przygotowuje, smakuje wyśmienicie. Kwaskowe truskawki idealnie pasują do słodkiego spodu z nutellą, który dodatkowo fajnie chrupie. Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz