czwartek, 2 marca 2017

Szpinakowe naleśniki z parówką














Co będzie potrzebne:

Na ciasto naleśnikowe:
- jaja- 1 sztuka
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- szpinak mrożony - 200 g
- masło - 1 łyżeczka
- przegotowana woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- cukier - 1/2 łyżeczki
- olej - 1 łyżka do smażenia


Dodatkowo
- parówka cienka - 200 g
- serek śmietankowy do smarowania - 1 opakowanie - 200 g


Wszystkie składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe: jajo, mąka, mleko, woda, sól, cukier wrzucamy do miski i miksujemy robotem do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być dość rzadkie.
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię,  smażymy go przez chwilę na 1 łyżeczce masła, do odparowania wody.




Tak przygotowany szpinak wkładamy do ciasta naleśnikowego, przy użyciu blendera miksujemy ciasto na gładką masę.



Smażymy cieniutkie naleśniki. 


Ostudzone naleśniki smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego.



Na serek kładziemy cienką parówkę.
Zwijamy i wkładamy do lodówki na godzinkę. Po schłodzeniu kroimy na plastry o grubości 1 centymetra. Roladki ładnie prezentują się na stole. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz