czwartek, 2 stycznia 2014

Drożdżowe paluchy z kminkiem i solą morską

Robiłam już wcześniej podobne paluchy z kminkiem, teraz przepis troszkę zmodyfikowałam. Te bardziej nam smakowały i wyszło ich znacznie więcej z tej samej porcji ciasta. Polecam.

Co będzie potrzebne: 

Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli 
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka

- kminek ziarnisty - garść
- gruboziarnista sól - garść

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. 
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 


Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dosypujemy garść kminku, a do drugiej garść soli gruboziarnistej. Jeszcze raz rozrabiamy ciasto ale już tylko ręcznie. Z ciasta formujemy w dłoniach patyczki, cienkie i długie, troszkę je skręcamy. 





Tak przygotowane paluchy układamy na wcześniej przygotowanej blaszce. 

Pieczemy w temperaturze 200 C aż do zarumienienia się paluchów około 10 - 15 minut.




Upieczone paluchy studzimy i przekładamy do kubków.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz