czwartek, 2 stycznia 2014

Torcik bezowy z bitą śmietaną i malinami

Co będzie potrzebne: 
- cukier puder - 400 g 
- białka jaja - 4 sztuki
- szczypta soli 
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka

- śmietana kremówka - 300 g
- maliny świeże - 300 g

Dodatkowo: 
- papier do pieczenia 


Białka ubijamy z solą na sztywno, bardzo powoli dodajemy cukier puder po łyżeczce (łyżeczka cukru - miksujemy i tak dalej). Ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodajemy 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i miksujemy całość jeszcze 5 minut.


Tortownicę  do pieczenia wykładamy papierem.


Przekładamy masę z białek do tortownicy.


Pieczemy ją w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1.5 godziny. 


Upieczoną bezę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dopiero zimną wyjmujemy z tortownicy. Można ją przygotować dzień wcześniej. 


Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę kremówkę, ubijamy robotem na najwyższych obrotach na sztywno. Taką śmietaną smarujemy upieczoną wcześniej bezę.


Na wierzchu układamy umyte i osuszone na ręczniku papierowym maliny.


Torcik jest gotowy :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz