niedziela, 26 stycznia 2014

Sałatka z wędzonego łososia, świeżego ogórka i makaronu

Co będzie potrzebne: 

- łosoś wędzony - 200 g
- ogórek zielony świeży - 1 sztuka
- koperek świeży - 1 pęczek
- makaron bardzo drobny - 200 g  (u mnie literki)
- majonez - 2 łyżki
- pieprz czarny mielony
- sól

W garnku gotujemy wodę. Odrobinę solimy. Na wrzątek wrzucamy makaron, gotujemy 5 minut.



Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, odcedzamy, zostawiamy do ostudzenia.


Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.


Łososia kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.


Koperek płuczemy w zimnej wodzie, siekamy drobniutko, dodajemy do pozostałych składników.



Ostudzony drobniutki makaron przekładamy do miski do ogórka, łososia i koperku. 

Całość przyprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy dwie łyżki majonezu i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje po paru godzinach, można ją przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz