czwartek, 2 stycznia 2014

Sałatka jajeczno - ziemniaczana z marynowanymi opieńkami

Co będzie potrzebne: 

- jajka - 5 sztuk
- ziemniaki - 5 sztuk
- opieńki marynowane - 1 słoiczek - 200 g
- majonez - 2  łyżki
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- czosnek - 6 ząbków
- sól

Jajka gotujemy na twardo, po schłodzeniu obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę.


 Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane studzimy i kroimy w dużą kostkę.


 Opieńki wyjmujemy z zalewy, kroimy w kosteczkę.


Czosnek obieramy z łupinek, przeciskamy przez praskę, mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i jogurtu naturalnego.



Wszystkie składniki: jajka, ziemniaki i grzybki przekładamy do miski, zalewamy przygotowanym sosem czosnkowym, delikatnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz