poniedziałek, 13 stycznia 2014

Łopatka duszona w sosie własnym z dodatkiem kwaśnej śmietany

Co będzie potrzebne: 

- łopatka - 500 g
- przyprawy: pieprz czarny, vegeta
- mąka - 5 łyżek
- śmietana kwaśna - 100 g
- olej do smażenia


Łopatkę myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w plastry grubości około 1 centymetra. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i vegetą. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.



Na patelnię do podsmażonych już kotletów wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Jak woda troszkę odparuje dodajemy kwaśną śmietanę i dusimy całość około 15 minut. Łopatka duszona w sosie własnym gotowa. Ja podałam ją z kluskami śląskimi  i ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz