środa, 29 stycznia 2014

Udźce z kurczaka w sosie z powideł śliwkowych i keczupu

Co będzie potrzebne:

- udźce z kurczaka - 10 sztuk
- cebule - 3 duże
- suszone śliwki - 15 sztuk 
- keczup - 1/2 szklanki
- powidła śliwkowe - 1/2 szklanki 
- masło - 2 łyżki - do obsmażenia mięsa
- kostka rosołowa - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka



Udźce z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Kurczaka posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i obficie słodką sproszkowaną czerwoną papryką.


Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki prawdziwego masła. Na gorący tłuszcz kładziemy udźce z kurczaka i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.



Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy na drobną kosteczkę.


Cebulę podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażył się kurczak. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w paseczki suszone śliwki. 




Mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki powideł śliwkowych i pół szklanki keczupu.

W szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Tak przygotowany rosołek wlewamy na patelnię do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.


Przygotowany sos wylewamy na mięso.




Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy godzinę. Smak tak przygotowanego kurczaka bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Miłośnikom lubiącym mięso na słodko na pewno przypadnie do gustu. Polecam i życzę smacznego.
Stopień trudności:  łatwe





1 komentarz: