niedziela, 26 stycznia 2014

Zupa - krem z pora

Co będzie potrzebne: 

- wywar warzywno - drobiowy - 2 litry  (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
- por - 1 duży
- ziemniaki - 5 średnich
- pieprz czarny świeżo mielony 
- sól - szczypta
- śmietana 30% - 100 g
- masło prawdziwe - 2 łyżki
- groszek ptysiowy - 100 g


Pora obieramy, przekrawamy na pół  i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy pokrojonego pora i obsmażamy delikatnie nie przypalając. Por ma być szklisty a nie rumiany.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobniejszą kostkę.


Do garnka wlewamy wywar warzywno - drobiowy.


Podgrzewamy, dodajemy do niego ziemniaki i zeszklony por. Gotujemy całość około 30 minut. Zupę zestawiamy z ognia, pozwalamy jej przestygnąć. Letnią miksujemy na delikatny krem. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. 


Całość jeszcze raz podgrzewamy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy słodkie śmietany. Zupę przelewamy do miseczek, do każdej wsypujemy porcję ptysiowych grzanek. Podajemy gorącą. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz