czwartek, 2 stycznia 2014

Tradycyjny schabowy

Co będzie potrzebne: 
- schab - porcja na 3 kotlety
- jajko- 1 sztuka
- bułka tarta - 1/2 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz,  
- olej do smażenia

Ze schabu wykrawamy trzy kotlety, grubości około 1 centymetra. Rozbijamy tłuczkiem z obu stron jak najcieniej się da.


Tak przygotowane kotlety solimy i pieprzymy z obu stron.


Do jednej miseczki rozbijamy całe jajko, roztrzepujemy widelcem, a do drugiej wsypujemy pół szklanki bułki tartej.


Kotlety obtaczamy najpierw w jajku a potem w bułce. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron.


Schabowe podajemy gorące od razu z patelni, ja przygotowałam do nich talarki z ziemniaków, taki chrupiący zestaw najbardziej mi smakował. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz