czwartek, 1 listopada 2012

Halloween - Bezowe Duszki

Witajcie, dziś stawiam pierwsze kroki w blogowaniu i wklejam pierwszy przepis. Zainspirował mnie przepis ze strony LIDL-a na małe duszki. Ja zdobiłam podwójną porcje bo w moim domu mieszkają łasuchy :).

Co będzie potrzebne: 
- cukier puder - 300 g 
- białka jaja - 2
- szczypta soli 
- czekolada deserowa - 15 g   
Dodatkowo: 
- papier do pieczenia 
- woreczek foliowy

Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier puder, cały czas ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Przelewamy do woreczka do wyciskania z końcówką średniej wielkości, a następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe bezy w kształcie duchów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1 godzinę, aż będą jasne i chrupkie. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Czekoladę deserową kroimy na mniejsze kawałki i topimy w gorącej kąpieli wodnej z odrobiną śmietany 30% . Przelewamy do woreczków do zamrażania, odcinamy bardzo mały narożnik, a następnie wyciskamy na bezach oczka. Buzie robimy z czerwonego lukru. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
                       

              
                                                                                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz