niedziela, 25 listopada 2012

Pieczone żeberka



Co będzie potrzebne: 
- żeberka - 1.5 kg
- cebula - 3 sztuki
- pieczarki - 30 dkg
- przyprawy - sól, pieprz czarny, majeranek, ostra papryka, czosnek,
- olej do smażenia

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, tak po dwie kostki na porcję. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przyprawiamy mięso dość obficie przyprawami, nacierając z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C. Pieczemy około 2 godzin.


Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na ćwiartki, też obsmażamy na patelni.


W połowie czasu pieczenia (około godziny) dodajemy do mięsa podsmażoną cebulę i pieczarki.  Staramy się przemieszać mięso razem z dodatkami. Pieczemy jeszcze wszystko około godziny. Żeberka są gotowe jak kostki same od nich odchodzą. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz