czwartek, 1 listopada 2012

Pizza salami


Co będzie potrzebne: 
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli 
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka 
Dodatki
- salami - 12 - 15 dużych plastrów
- cebula - 1 mała
- czosnek - 4 ząbki
- ser żółty - 30 dkg
Sos 
- ketchup - 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- przyprawa do pizzy

Dodatkowo: 
- olej do posmarowania blachy

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. 
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 


W tym czasie przegotowujemy dodatki: cebulę i czosnek szatkujemy w kostkę, tarkujemy żółty ser. 


Przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawą do pizzy.
Blaszkę smarujemy olejem, rozkładamy ciasto, rozciągamy do boków, nie wałkujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 C, funkcja termoobiegu. Do lekko nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę z ciastem  na 10 - 15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy, smarujemy gotowym sosem pomidorowym, układamy dodatki, ser,  cebula, czosnek, salami, posypujemy pozostałą przyprawą do pizzy i jeszcze raz posypujemy serem żółtym. 


Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


   

1 komentarz: