piątek, 16 listopada 2012

Ciasteczka z musli



Co będzie potrzebne: 
- margaryna - 1 kostka
- cukier - 3/4 szklanki
- jaja - 2 sztuki
- mąka - 3 szklanki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie 
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- musli, płatki - 3 szklanki różne rodzaje
- czekolada gorzka i mleczna - po 1/2 tabliczki
- orzechy
- słonecznik
- pestki dyni
- rodzynki
- owoce kandyzowane

Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu (lub w mikrofalówce), studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na pienistą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margarynę, dokładnie mieszamy. 


Do wyrobionego ciasta wsypujemy dodatki: musli, płatki, pokruszoną czekoladę, rodzynki, słonecznik i co nam jeszcze przyjdzie do głowy i co lubimy. Moje ciasteczka za każdym razem smakują inaczej bo mają inne dodatki. 


Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy kulki mocno ściskamy i lekko spłaszczamy (dłonie zwilżamy wodą, wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do rąk). 


Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 C. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



2 komentarze:

  1. nabrałem smaka, idę robić ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, te ciasteczka na drugi dzień są jeszcze lepsze, u nas rzadko kiedy zostawały na drugi dzień. Teraz robię z podwójnej porcji składników.

    OdpowiedzUsuń