piątek, 9 listopada 2012

Zawijańce z mielonym mięsem


Na sobotę przygotowywałam lasagne i zostało mi 5 płatów makaronu, postanowiłam je jakoś wykorzystać i powstał ten przepis.

Co będzie potrzebne: 
- makaron  lasagne - 5 płatów
- mielone mięso wieprzowe - 300  dkg
- jaja- 2
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
- kajzerka - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy w kartoniku - 300 ml


Płaty makaronowe obgotować w osolonej wodzie około 5 minut, wyjąć i rozłożyć pojedynczo na desce (lubią się sklejać).
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Do mięsa mielonego dodać dwa jajka, podsmażoną cebulkę, przyprawy i odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku. Gotowy farsz nałożyć na płat makaronowy i zwinąć w rulon. Gotowe roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać koncentratem pomidorowym (ja używam tego z kartonika bo jest rzadszy i bardziej nadaje się na sos. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 C około 45 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz