niedziela, 18 listopada 2012

Szare kluski z serem i boczkiem



Co będzie potrzebne: 
- ziemniaki - 1 kg
- jajko - 1 sztuka
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cebula - 1 sztuka
- boczek surowy wędzony - 20 dkg
- ser biały twaróg - 20 dkg
- olej do smażenia


Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, tarkujemy na najmniejszych oczkach na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Do durszlaka wkładamy ściereczkę kuchenną, przekładamy utarte ziemniaki, pozostawiamy do odcieknięcia. W tym czasie obieramy cebulę z łupinek, kroimy w drobną kosteczkę. Boczek wędzony też kroimy w drobną kosteczkę.


Ziemniaki troszkę odciskamy, wrzucamy do miski, wbijamy jedno jajo, wsypujemy mękę pszenną i ziemniaczaną, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto na kluski szare powinno być dość gęste. Za rzadkie rozpadnie się podczas gotowania, za gęste będzie za twarde.


Ser biały rozdrabniamy widelcem, boczek i cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju.


W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Gotowe ciasto na szare kluski przekładamy na płaski talerz. Dużą łyżką wrzucamy kawałki ciasta na wrzątek, co jakiś czas moczymy łyżkę w wodzie aby ciasto się do niej nie przyklejało. Kluski gotujemy od wypłynięcia niecałe 10 minut (w zależności od ich wielkości) najlepiej jedną wyjąć i spróbować. Gotowe kluski wyjmujemy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz. Jeszcze ciepłe posypujemy białym serem, podsmażoną cebulką i boczkiem. SMACZNEGO. 
Średni stropień trudności.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam je (raz na jakiś czas oczywiście). Ja podaję bez cebulki i nazywamy to "biedne kluski". Teraz będą za mną chodziły ;)
    MK

    OdpowiedzUsuń