sobota, 8 lutego 2020

Szynka duszona w sosie śmietanowym z dodatkiem kiszonego ogórka


Co będzie potrzebne:


- szynka - 1 kg - porcja na 10-12 kotletów
- szynka parmeńska w cienkich plastrach - 2 opakowania - około 20 plastrów
- ogórki kiszone z sokiem - 0,5 kg (u mnie ogórki własnej roboty, duży słoik)
- cebula - 3 duże sztuki
- śmietana 30% - 200 ml
- olej do smażenia





Ogórki wyjmujemy ze słoika (płynu nie wylewamy !!!), obieramy ze skórki, obrane kroimy w drobną kostkę.




Szynkę myjemy, wykrawamy kotlety.



Kotlety przekładamy do garnka, zalewamy je całym kwasem z kiszonych ogórków, tak żeby przykryć mięso. Odstawiamy na kilka godzin. Możemy tą czynność przygotować dzień wcześniej.



Zamarynowane kotlety wyjmujemy z garnka, odsączamy z zalewy. Do każdego kotleta przypinamy wykałaczką plaster szynki parmeńskiej.







Na rozgrzany olej kładziemy kotlety z szynki.
Smażymy delikatnie z obu stron.




Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pozostałą część szynki parmeńskiej również kroimy w kostkę.





Cebulę podsmażamy. Na koniec smażenia dodajemy szynkę parmeńską i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone.



Usmażoną szynkę przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu.


Po około 20 minutach do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, szynkę parmeńską i kiszone ogórki. Dalej dusimy.



Po kolejnych 20 minutach dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 10 minut. 





Mięsa na żadnym etapie nie przyprawiamy, smak całej potrawie nadaje szynka parmeńska i kiszone ogórki.

Tak przygotowane kotlety z szynki przekładamy na talerz, polewamy gorącym sosem śmietanowym z dodatkiem szyki i ogórka i podajemy. U mnie dodatkiem była kasza pęczak. Danie smakowała fajnie, tak inaczej. Polecam.  SMACZNEGO.

Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz