środa, 19 lutego 2020

Papryka Wika faszerowana mięsem mielonym



Co będzie potrzebne: 

- mięso mielone - 0,5 kg
- papryka Wika (sługa, słodka, czerwona) - 5 sztuk
- jajko - jedna sztuka

- cebula - 1 sztuka
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, pieprz czarny, przyprawa do mięsa mielonego



Mięso mielone łączymy z jednym surowym jajkiem i przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników.
Cebulę obieramy, kroimy w jak najmniejszą kosteczkę, dodajemy do mięsa.
Ja dodatkowo pokroiłam w kostkę kawałek papryki czerwonej i żółtej i też dodałam do mięsa mielonego. 


Papryki myjemy w zimnej wodzie, delikatnie odcinamy im wieczka, wyjmujemy gniazda nasienne.


Papryki nadziewamy surowym farszem mięsnym, wkładamy do naczynia żaroodpornego. 




Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Na dno naczynia wlewamy odrobinę wody, nadziane papryczki wkładamy do piekarnika, pieczemy około 45 minut.

Jaszcze ciepłe wyjmujemy na talerz i podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz