czwartek, 27 lutego 2020

Makaron (świeży) z kurczakiem w sosie serowo - śmietanowym



Co będzie potrzebne:

- pierś z kurczaka - 1 podwójna -  500 g

- makaron świeży (u mnie Tagliatelle) - 400 g
- śmietana 30% - 300 ml

- serek topiony - 1 opakowanie
- ser gorgonzola - 200 g
- przyprawy: sól, pieprz
- szczypiorek - do dekoracji
- olej do smażenia mięsa

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę lub w paski.





Mięso posypujemy przyprawami, mieszamy.
Na odrobinie oleju podsmażamy mięso z kurczaka.



Podlewamy odrobiną wody, dusimy chwilę. Dodajemy śmietanę 30 %.



Na sam koniec do sosu dodajemy ser topiony i ser gorgonzola. 



Dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut na bardzo małym ogniu.




Makaron świeży jest bardzo smaczny, gotuje się go 2-3 minuty, nie solimy wody.
Po ugotowaniu odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. 


Jeszcze ciepły makaron polewamy sosem serowo - śmietanowym z kurczakiem.
Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Danie wyszło bardzo smaczne. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz