czwartek, 27 lutego 2020

Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym


Co będzie potrzebne: 

- polędwiczki wieprzowe - 700 g
- przyprawy: sól, pieprz czarny, 
- mąka - 3 łyżki
- śmietana 30% - 200 ml
- pierniki - najlepiej takie tradycyjne - kilka sztuk
- wino białe półwytrawne - 1/2 szklanki
- olej do smażenia


Polędwiczki wieprzowe myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w plastry grubości około 1 centymetra. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym.



Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.


Pierniki kruszymy drobno, ja użyłam blendera.



Do podsmażonych polędwiczek  wlewamy całą śmietanę 30 %, wino i wsypujemy pokruszone pierniki. Wszystko razem mieszamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. 


Polędwiczki wieprzowe idealnie pasują do kaszy. Sos jest trochę słodki, ale wytrawny. Fajna potrawa do podania na obiad na Święta Bożego Narodzenia. Akcent piernika pasuje na tą okoliczność.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz