piątek, 13 listopada 2015

Lody migdałowe

Co będzie potrzebne:

 
- jajka - 2 sztuki  
- śmietana 30% - 300 ml  
- cukier puder - 1 szklanka  
- cukier kryształ - 3 łyżeczki 
- migdały - u mnie mielone - 3 łyżki

 
Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. 
Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem. Białka ubijamy na sztywną pianę.




 
 
Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.
 


 
Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. 
Do ubitych żółtek dodajemy ubitą śmietanę 30 % i ubite białka. Wszystko razem mieszamy.
Trzy łyżki mielonych migdałów dodajemy do masy lodowej.
 
 
 Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach. Lody są smaczne, mają fajną konsystencje, nie są za twarde. Lody przygotowane samodzielnie, najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.

Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz