czwartek, 5 listopada 2015

Lody z kawałkami czekolady z maszynki

Co będzie potrzebne:



- jajka - 2 sztuki 
- śmietana 30% - 300 ml 
- cukier puder - 1 szklanka 
- cukier kryształ - 3 łyżeczki
- czekolada gorzka - pół tabliczki


Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. 
Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem. Białka ubijamy na sztywną pianę.




Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.


Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. 
Do ubitych żółtek dodajemy ubitą śmietanę 30 % i ubite białka. Wszystko razem mieszamy.
Czekoladę tarkujemy na grubych oczkach, wiórki czekoladowe dodajemy do masy lodowej.
Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach. Lody są przepyszne, dla mnie to smak dzieciństwa. Lody przygotowane samodzielnie, najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.

Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz