czwartek, 5 listopada 2015

American Pancakes z syropem klonowym


Co będzie potrzebne:



- jajko - 1 sztuka
- maślanka - 1 szklanka
- cukier puder - 1/4 szklanki 
- mąka - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- zapach - kilka kropli jaki lubicie ja dodałam pomarańczowy
- olej - 1/4 szklanki
- syrop klonowy


Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.


Do suchych składników dodajemy jajo. 


A potem maślankę, kilka kropli zapachu i olej. Wszystko razem mieszamy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Placuszki są małe, ale rosną przy pieczeniu.

 
 Smażymy je na złoto z obu stron.


Syrop klonowy dostałam od koleżanki, która w wakacje była w Kanadzie.


Ciepłe placuszki wykładamy na talerz i polewamy syropem, jest bardzo słodki więc nie przesadzajmy z ilością. Smacznego.

Stopień trudności: łatwe





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz