wtorek, 10 listopada 2015

Brukselka z pateni

Co będzie potrzebne:
 
- brukselka - 1/2 kilograma  
- margaryna Kasia - 1/3 kostki 
- sól - 1 łyżeczka


 
Miałam przyjemność testować ostatnio Margarynę Kasię - ekstra maślany smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto upiec Zebrę, bo to łatwe i szybkie ciasto. Ciasto wyszło super, ale przecież Kasię nie tylko można dodać do pieczenia. Tym razem postanowiłam sprawdzić jak poradzi sobie na patelni.
 
 
Brukselki myjemy, odcinamy końcówki i obieramy wierzchnie liście.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy brukselki.
Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy w durszlaku. Przekładamy na talerze.
 
Na patelni rozgrzewamy margarynę Kasię.
 
 
 Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ugotowane brukselki.

 
Często mieszając podsmażamy je na złoty kolor. Margaryna poradziła sobie z wysoką temperaturą, co prawda smażenie trwało krótko, ale tłuszcz nie spalił się. Brukselki podajemy jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe




 

1 komentarz: