sobota, 28 listopada 2015

Ciasteczka owsiane


Co będzie potrzebne:
- margaryna - 100 g
- jaja - 2 sztuki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane - 2 szklanki
- mąka - 1 szklanka

- miód - 3 łyżki
- orzechy - różne rodzaje
- słonecznik
- pestki dyni
- suszone daktyle


Dodatkowo:
- papier do pieczenia

 

Miałam przyjemność testować ostatnio Margarynę Kasię - ekstra maślany smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto upiec Zebrę, bo to łatwe i szybkie ciasto. Drugie ciasto z wykorzystaniem testowanej margaryny to Ciasto marmurkowe, ciasto ładnie wyrosło i było smaczne. Teraz czas na ciasteczka.



Przygotowujemy wszystkie składniki.

 
Suche składniki przekładamy do miski.


Do płatków, mąki, proszku do pieczenia i cukru dodajemy jajka, płynny miód i rozpuszczoną margarynę Kasię.



Wszystko razem mieszamy łyżką.
Orzechy, suszone owoce i pestki siekamy drobniej.


Do wyrobionego ciasta wsypujemy wcześniej przygotowane dodatki i co nam jeszcze przyjdzie do głowy i co lubimy. Moje ciasteczka za każdym razem smakują inaczej bo mają inne dodatki.
Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka, ściskamy i lekko spłaszczamy (dłonie zwilżamy wodą, wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do rąk).
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciastka pieczemy 10 minut w temp 160 C. z termoobiegiem a kolejne  12 minut bez termoobiegu.  SMACZNEGO. 
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz