sobota, 16 listopada 2013

Zupa z serków topionych z grzankami

Co będzie potrzebne: 

- wywar warzywny - 1,5  litra
- cebula - 1 sztuka
- serki topione śmietankowe - 1 opakowanie - 6 trójkącików
- chleb lub bułka pszenna - 5 kromek
- pieprz czarny świeżo mielony 
- sól - szczypta
- śmietana 30% - 100 g
- olej - 2 łyżki
- masło prawdziwe - 2 łyżki


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy cebulę. Przez chwile tylko smażymy, cebula ma być szklista a nie rumiana.


Serek topiony wyjmujemy z opakowania, trójkąty kroimy w kostkę.


Do garnka wlewamy wywar warzywny, podgrzewamy, dodajemy do niego zeszkloną cebulkę i pokrojony w kostkę ser topiony. Zupę doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny, od czasu do czasu mieszając.


Zupa gotuje się a my w tym czasie możemy przygotować grzanki. Kromki chleba kroimy w drobną równą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Grzanki smażymy na złoty kolor.




Do zupy na sam koniec dodajemy śmietanę. Gotową zupę przelewamy do miseczek. 


Do każdej wsypujemy grzanki, podajemy gorącą. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz