wtorek, 26 listopada 2013

Pyzy ziemniaczane nadziewane twarogiem okraszone wędzonym boczkiem

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 1 kg
- jajko - 1 sztuka
- mąka - około jednej szklanki
- boczek wędzony surowy - 20 dkg
- cebula - 2 sztuki
- sól - pół łyżeczki
- olej - 1 łyżka
- twaróg biały - 20 dkg
- kminek - 1 łyżeczka


Ciasto na kluski ziemniaczane robimy według przepisu na: kluski śląskie które przygotowywałam kilka dni temu. 

Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć.


Do miski wkładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem.


Dodajemy do niego łyżeczkę kminku, osobiście bardzo lubię tą przyprawę i tam gdzie się da to ją dodaję. Twaróg mieszamy i odstawiamy na 15 minut.



Z wcześniej przygotowanego ciasta lepimy małe placki, na każdy kładziemy sporą łyżkę farszu i zalepiamy tworząc kule wielkości mandarynki.


W garnku gotujemy wodę, na osolony wrzątek wkładamy gotowe pyzy, od wypłynięcia gotujemy około 10 minut.

Boczek wędzony kroimy w drobna kostkę, tak samo postępujemy z cebulą.




Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulkę i boczek na złoty kolor. Tak przygotowanym chrupiącym smakołykiem okraszamy pyzy.


Smacznego.
Stopień trudności: łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz