niedziela, 17 listopada 2013

Pierś z kurczaka pieczona z papryką i cebulą

Co będzie potrzebne:


- pierś z kurczaka z kością i ze skórką - 4 pojedyncze sztuki

- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- cebula - 6 małych sztuk
- papryka czerwona - 2 sztuki



Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy na pół, skórę i kość zostawiamy. Smarujemy delikatnie olejem i posypujemy przyprawami z każdej strony. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego.


Cebulę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. 


Połówki cebuli kroimy w piórka. 


Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki papryki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w plasterki.


Do kurczaka dosypujemy pokrojoną paprykę i cebulę, kurczaka delikatnie mieszamy z warzywami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 80 minut w temperaturze 230 C. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz