sobota, 16 listopada 2013

Zupa dyniowa z prażonymi pestkami słonecznika i kleksem śmietany

Co będzie potrzebne: 

- wywar warzywny - 2 litry
- dynia - 1 sztuka - około 1,5 kilo
- marchewka - 2 sztuki
- ziemniaki - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- pieprz czarny świeżo mielony 
- sól - szczypta
- śmietana 30% - 100 g
- cukier - 1 łyżeczka
- olej - 3 łyżki
- imbir - szczypta
- papryczka chili

Gotowy wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy.
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki.


Dynie przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki obieramy ze skórki, a obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki.



Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.


Ziemniaki obieramy, kroimy w mała kostkę i płuczemy w zimnej wodzie.


Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulkę. Do lekko zrumienionej cebuli dodajemy marchewkę w plasterkach i dynię. Wszystko razem przesmażamy ciągle mieszając.


Jak warzywa zmiękną, przekładamy je do dużego garnka i zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy też surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość doprawiamy solą, cukrem, imbirem i pieprzem świeżo zmielonym. Tak przygotowaną zupę gotujemy na małym ogniu 40 minut.



Jak wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zestawiamy z ognia, pozwalamy jej troszkę przestygnąć. Chłodną miksujemy na jednolity krem, jeżeli wyjdzie nam za gęsta możemy dolać odrobinę wywaru warzywnego. Aby wyostrzyć jej smak możemy dodać odrobinę papryczki chili drobno posiekanej.


Gotową zupę przelewamy do miseczek.


Ja przygotowałam dwie wersje tej zupy, z prażonymi pestkami słonecznika i z kleksem śmietany. No i oczywiście miks ;) 
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe






 A jak mamy więcej dyni to możemy pobawić się w wycinanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz