wtorek, 8 października 2013

Zupa gulaszowa

Co będzie potrzebne: 

- łopatka wieprzowa - 0.5 kg
- ziemniaki - 5 średnich
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- czosnek - 4 ząbki
- pomidor - 2 duże
- pieczarki - 20 dkg
- fasolka szparagowa zielona - 20 dkg
- papryka żółta, pomarańczowa, czerwona - po 1 sztuce 
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, papryka czerwona w proszku
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- śmietana 18% - 200 ml
- koncentrat pomidorowy - 4 duże łyżki
- olej - 3 łyżki do smażenia

Łopatkę  myjemy, kroimy w cienkie plasterki  i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Gotowe mięso przekładamy do garnka. 


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki. 
Marchew, seler,pietruszkę i cebulę kroimy w paski. Przesmażamy na patelni a potem dorzucamy do garnka.


Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kolorowe papryki kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, jak odrobinę zmiękną przekładamy do garnka.





Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory zaparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Gotowy czosnek i pomidory przekładamy do garnka.


Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na złoty kolor. Gotowe również wkładamy do garnka.



Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.


Wszystkie składniki które znajdują się w garnku zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, warzywko, paprykę w proszku, cały koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotujemy około 2 godzin, aż mięso zmięknie, a składniki połączą swoje smaki.


                               

Jak już zupa jest gotowa dodajemy śmietanę, jeszcze odrobinę gotujemy tak około 15 minut. Zupę podałam z kromką chleba. Była wyśmienita. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz