sobota, 27 kwietnia 2013

Krokiety z farszem mięsnym


Co będzie potrzebne: 

Na ciasto naleśnikowe:
- jaja- 1 sztuka
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- przegotowana woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta 
- olej - 1 łyżka do smażenia

Na farsz:
- cebula - 5 sztuk
- pieczarki większe- 3o dkg
- mięso mielone wieprzowe - 30 dkg
- przyprawy - sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek granulowany,  
- olej do smażenia 

Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe: jajo, mąka, mleko, woda, sól,  wrzucamy do miski i miksujemy robotem do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być dość rzadkie. Smażymy cieniutkie naleśniki.



Farsz:
Ostatnio robiłam Paczuszki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym i zostało mi dość dużo farszu, postanowiłam go wykorzystać i zrobić krokiety.

Przypominam jak zrobiłam farsz mięsny:

Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, tarkujemy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki smażymy na odrobinie oleju. 


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, jeżeli został nam ten ze smażenia pieczarek to możemy go wykorzystać. Smażymy cebulkę na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Smażymy rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki.


Wszystkie składniki farszu, pieczarki, cebulkę i mięso mieszamy razem i przyprawiamy do smaku.
Na naleśniku kładziemy sporą porcję farszu.


Naleśniki zawijamy w kopertę.


Do jednej miski wbijamy jajko a do drugiej wsypujemy bułkę tartą.




Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kopertki obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Tak przygotowane wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.


Jeszcze ciepłe podajemy jako dodatek do zupy lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz