sobota, 27 kwietnia 2013

Jaja zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej


Co będzie potrzebne: 
- jajka - 2 sztuki
- szynka szwarcwaldzka w plastrach - 50 g
- olej do smażenia
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony

Otwieramy opakowanie szynki szwarcwaldzkiej, oddzielamy plasterki jeden od drugiego. 


Do foremki od muffinek wkładamy po dwa plasterki szynki, tak żeby była na dnie i po bokach . Nie smarowałam foremki żadnym tłuszczem bo szynka sama w sobie jest trochę tłusta i nie powinna przywierać do blaszki.

Jajka myjemy w ciepłej wodzie, rozbijamy skorupkę i wybijamy delikatnie to dziurki, uważając żeby nie uszkodzić żółtka.


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy do niego blaszkę z jajkami i pieczemy około 10 minut. Białko powinno być ścięte a żółtko jeszcze płynne.


Gorące jajka przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe tylko trzeba wyczuć to żółtko :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz