sobota, 27 kwietnia 2013

Paczuszki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym


Co będzie potrzebne: 
- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka

Na farsz:
- cebula - 5 sztuk
- pieczarki większe- 3o dkg
- mięso mielone wieprzowe - 30 dkg
- przyprawy - sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek granulowany,  
- olej do smażenia 

Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, tarkujemy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki smażymy na odrobinie oleju. 


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w drobna kostkę.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, jeżeli został nam ten ze smażenia pieczarek to możemy go wykorzystać. Smażymy cebulkę na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Smażymy rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki.


Wszystkie wcześniej przygotowane składniki: pieczarki, cebulę i mięso dokładnie mieszamy. Próbujemy, jeżeli farsz tego wymaga to doprawiamy go do smaku.

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kwadraty wielkości 12x12 centymetrów. Na każdy kwadrat nakładamy farsz, zwijamy w koperty. Każdą paczuszkę smarujemy żółtkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy blaszkę z kopertami, pieczemy 15 minut. Podajemy jeszcze ciepłe jako dodatek do czerwonego barszczyku, ale smakują też same. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz