sobota, 13 kwietnia 2013

Pikantne szaszłyki


Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 400 g
- jaja- 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, przyprawa do mięsa mielonego
- kajzerka - 1 sztuka
- bułka tarta - 2 łyżki
- olej do smażenia


Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy cebulę, solimy i  podsmażamy na złoty kolor.


Kajzerkę, może być czerstwa, dzielimy na mniejsze części i namaczamy w wodzie.


Mielone mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem, majerankiem, pieprzem cayenne, przyprawą do mięsa mielonego. Dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę i dwie łyżki bułki tartej.


Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Gotową masą próbujemy czy jest dość pikantna. Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z  tak przygotowanego  mięsa robimy malutkie kuleczki.


Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Kotleciki wrzucamy na gorący olej, smażymy około 5 minut z każdej strony. 


Po ostudzeniu mięsne kuleczki nadziewamy na długie wykałaczki. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz