czwartek, 21 stycznia 2021

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakowym nadzieniem

 Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakowym nadzieniem


Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- serek śmietankowy - 200 g
- szpinak (u mnie mrożony) - 200 g
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (1 ząbek przeciśnięty przez praskę, albo drobno posiekany)


Przygotowujemy nadzienie szpinakowe do posmarowania ciasta.
Szpinak odmrażamy, ja zrobiłam to na patelni, żeby od razu odparować wodę.  Do niewielkiej miseczki wkładamy serek śmietankowy i odmrożony, odparowany szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem. 


Takim nadzieniem smarujemy ciasto ciasto francuskie. Wszystko ładnie zawijamy.


Tak przygotowane nadziane ciasto francuskie kroimy ostrym nożem na plastry około 1,5-2 cm.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Ślimaczki pieczemy około 10-12 minut.
Gorące przekładamy na talerz i od razu podajemy. Smakują wyśmienicie. Polecam.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz