wtorek, 19 stycznia 2021

Brukselka zawijana w wędzony boczek - pieczona przekąska

 

Co będzie potrzebne: 

- brukselka - 1/2 kilograma
- boczek wędzony surowy w plastrach - 2 opakowania (około 20 plastrów)
- sól - 1 łyżeczka

Brukselki myjemy, odcinamy końcówki i obieramy wierzchnie liście.
Każdą brukselkę nacinamy, wtedy szybko i równomiernie się ugotuje.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy brukselki.
Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy w durszlaku. Przekładamy na talerz.

Każdą brukselkę zawijamy w jeden plaster wędzonego boczku.



Tak przygotowane brukselki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200C bez przykrycie. Wyszła fajna szybka przekąska. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz