piątek, 15 stycznia 2021

Śledzie majerankowe

 

Co będzie potrzebne: 


- cebula - 2 sztuki
- śledzie matiasy - 4 płaty
- czosnek - 3 ząbki
- majeranek - 3 łyżki
- pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
- olej


Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 

Do cebuli i czosnku dodajemy majeranek i pieprz cytrynowy. Wszystko razem mieszamy.


Płaty śledziowe kroimy w paski. 


Do słoika wkładamy warstwami mieszankę majerankową i warstwę śledzi. Warstw powinno być kilka. Na koniec całość zalewamy olejem.




Śledzie schładzamy w lodówce. Najlepsze są  na drugi, trzeci dzień. Podajemy z chrupiącą bułeczką. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz