piątek, 15 stycznia 2021

Brukselka z wędzonym boczkiem

 

Co będzie potrzebne:

 
- brukselka - 1/2 kilograma  
- boczek surowy wędzony - 30 dkg
- koperek  
- sól - 1 łyżeczka

Brukselki myjemy, odcinamy końcówki i obieramy wierzchnie liście.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy brukselki.
Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy w durszlaku. Każdą brukselkę przekrawamy na pół.
 

Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy wędzony boczek. 

 

Do zrumienionego boczku wrzucamy pokrojona brukselkę. Często mieszając podsmażamy ją na złoty kolor. Przekładamy na talerz i posypujemy świeżym koperkiem. Tak przygotowane brukselki podajemy jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz