Co będzie potrzebne:
- wątróbka z indyka - 40 dkg
- śliwki  - 10 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na
 patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z 
obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
 
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
Połówki śliwek kroimy w plastry. 
Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojone morele. Całość dusimy 5 
minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym 
pieprzem i odrobiną soli. 
Uwielbiam połączenie wątróbki z owocami. Może nie wygląda apetycznie, ale smakuje wybornie.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz