sobota, 7 października 2017

Wątróbka indycza ze śliwką

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka z indyka - 40 dkg
- śliwki  - 10 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 

 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.

 
  Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.


Połówki śliwek kroimy w plastry. 
 

Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojone morele. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


Uwielbiam połączenie wątróbki z owocami. Może nie wygląda apetycznie, ale smakuje wybornie.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz