niedziela, 29 października 2017

Pasztet jajeczny z zielonym groszkiem i koperkiem


Co będzie potrzebne: 
- jajka ugotowane na twardo - 10 sztuk
- jajka surowe - 2 sztuki
- ser żółty - 20 dkg
- groszek konserwowy - 1 puszka
- cebula - 1 duża 
- koperek - 1 pęczek
- majonez - 2 łyżki
- śmietana gęsta 18% - 2 łyżki
- bułka tarta - pół szklanki
- sól, pieprz,
- masło - do wysmarowania foremek
- 2 prostokątne foremki

10 jaj gotujemy, studzimy, obieram, kroimy w kosteczkę.



Cebulę obieramy, kroimy jak najdrobniej, przesmażamy na złoty kolor.




Ser żółty  ścieramy na tarce na małych oczkach.


Foremki smarujemy miękkim masłem i obsypujemy połową bułki tartej.


Do miski wkładamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w kostkę jajka, groszek zielony i koperek.



Dodajemy ser żółty, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, żółtka z 2 jajek. Mieszamy do połączenie się składników.




Białka z dwóch jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do farszu. 



Farsz przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. 
Ja ugotowałam jeszcze dwie marchewki i wsadziłam do foremki, żeby po przekrojeniu pasztet ładnie się prezentował. Ale można tego nie robić.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy godzinę. Pasztet ładnie się kroi jak całkowicie wystygnie.
Jest pyszny, idealny dla urozmaicenia codziennych kanapek, albo na świąteczny stół.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz